Palvelut
Hau­dan­hoi­to
Mu­siik­ki­työ
Lapsi- ja nuorisotyö...
Dia­ko­nia­työ...
Ai­kuis­työ...
Lä­he­tys­työ...
Kirkolliset toimitukset
» Vih­ki­mi­nen
» Kas­te
» Hautaan siunaaminen
Palvelut > Kirkolliset toimitukset > Hautaan siunaaminen
« Edellinen | Seuraava »

Hautaan siunaaminen

Hautaan siunaamisen valmistelut
Läheisen ihmisen kuollessa omaiset kohtaavat suurta surua. Seurakunnan työntekijät auttavat ja tukevat.

Kirkon jäsenen hautaan siunaamisen toimittaa pappi. Poikkeustapauksessa siunaamisen voi toimittaa muunkin kristillisen kirkon tai siihen rinnastettavan yhteisön pappi, mikäli se perustuu vainajan selvästi ilmaisemaan tahtoon ja siitä sovitaan seurakunnan kirkkoherran kanssa.

Hautaan siunaaminen ja hautaus voidaan toimittaa sen jälkeen, kun kuoleman todennut lääkäri kirjoittaa kuolintodistuksen, ilmoittaa kuolemasta väestötietojärjestelmään ja antaa hautausluvan hautauksesta huolehtivalle omaiselle. Hautauslupa toimitetaan seurakunnan kirkkoherranvirastoon.

Jokaisella kirkon jäsenellä on oikeus tulla siunatuksi hautaan. Myös kirkkoon kuulumattomat voidaan siunata hautaan, mikäli omaiset näin toivovat. Mikäli vainaja on ilmaissut selvästi, ettei hän halua tulla siunatuksi, siunausta ei saa toimittaa, vaikka tämä olisikin omaisten tahto.

Siunaustilaisuudesta sopiminen
Hautauksesta sovitaan kirkkoherranvirastossa. Seurakunnan toimistosihteerin kanssa sovitaan siunaustilaisuuden aika, paikka, siunaava pappi ja kanttori. Samalla varataan hautapaikka. Vanhoja suvun hallussa olevia hautapaikkoja voidaan käyttää uudelleen, mikäli haudan koskemattomuusaika 15 vuotta on kulunut. Siunaustilaisuus pidetään joko kappelissa tai kirkossa.

Muistotilaisuus
Muistotilaisuus voidaan järjestää seurakuntatalolla joko iso salissa tai pikkusalissa. Pikkusaliin mahtuu enintään noin 45 henkilöä. Isossa salissa on tilaa yli sadalle henkilölle.


Iso sali
Monitoimisali
Päivitetty 8.2.2018 - Tulostettava versio -
 
 
 Kirkkoherranvirasto • Kauppatie 50, 29900 MERIKARVIA • (02) 5512 300, 5512 174 • merikarvian.seurakunta@evl.fi
Sivuston toteutus: Hakosalo Software OyLisätietoa evästekäytännöstä