Palvelut
Hau­dan­hoi­to
Mu­siik­ki­työ
Lapsi- ja nuorisotyö...
Dia­ko­nia­työ...
Ai­kuis­työ...
Lä­he­tys­työ...
Kirkolliset toimitukset
» Vih­ki­mi­nen
» Kas­te
» Hautaan siunaaminen
« Edellinen | Seuraava »

Vihkiminen

Vihkiminen toimitetaan useimmiten kirkossa. Vihkiminen voidaan toimittaa myös kodissa, juhlapaikassa tai muussa sopivassa paikassa.
Kirkon varaus tehdään kirkkoherranvirastossa.

Vihkimisen valmistelut
Ennen vihkimistä toimitetaan avioliiton esteiden tutkinta, jolla varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu. Esteiden tutkintaa täytyy pyytää viimeistään viikkoa ennen vihkipäivää. Mikäli toinen puolisoista on ulkomaalainen, esteiden selvittely voi kestää viikkoja, joten liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin.

Avioliiton esteiden tutkinta pyydetään joko sulhasen tai morsiamen väestörekisterin pitäjältä. Evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet voivat käydä toisen kotiseurakunnan kirkkoherranvirastossa. Avioliiton solmimisen esteitä ovat
- alaikäisyys
- voimassa oleva avioliitto
- lähisukulaisuus

Vihkiminen voidaan toimittaa, kun kihlapari on saanut todistuksen avioliiton esteiden tutkinnasta. Todistuksen saa aikaisintaan seitsemäntenä päivänä tutkinnan pyytämisestä, ja se on voimassa neljä kuukautta. Kihlapari antaa todistuksen vihkijälle. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa.

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Evankelis-luterilaisessa kirkossa avioliittoon vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä. Kirkollisen vihkimisen saa toimittaa Suomen evankelis-luterilaisen tai ortodoksisen kirkkokunnan pappi. Vihkimisoikeus on lisäksi myönnetty joillekin muille uskonnollisille yhdyskunnille.


Päivitetty 1.7.2011 - Tulostettava versio -
 
 
 Kirkkoherranvirasto • Kauppatie 50, 29900 MERIKARVIA • (02) 5512 300, 5512 174 • merikarvian.seurakunta@evl.fi
Sivuston toteutus: Hakosalo Software OyLisätietoa evästekäytännöstä