Palvelut
Hau­dan­hoi­to
Mu­siik­ki­työ
Lapsi- ja nuorisotyö...
Dia­ko­nia­työ...
Ai­kuis­työ...
Lä­he­tys­työ...
Kirkolliset toimitukset
» Vih­ki­mi­nen
» Kas­te
» Hautaan siunaaminen

Kaste

Kristillisessä kasteessa ihmisestä tulee kotiseurakuntansa ja koko maailmanlaajuisen kirkon jäsen. Kasteen perustana on Jeesuksen antama kaste- ja lähetyskäsky. (Matt. 28:18–20)

Luterilaisessa kirkossa, kuten kaikissa vanhoissa kirkkokunnissa, kastetaan kaikenikäisiä lapsista aikuisiin. Aikuiskasteen saa kastamaton aikuinen, joka haluaa liittyä kirkon jäseneksi.

Alle 12-vuotias voidaan kastaa kirkon jäseneksi, jos ainakin toinen hänen vanhemmistaan tai yksi hänen huoltajistaan on kirkon jäsen. 12-14-vuotiaan lapsen kastamiseen tarvitaan hänen oma kirjallinen suostumuksensa.

Lapsen liittämisestä uskonnolliseen yhteisöön päättävät hänen huoltajansa yhdessä. Jos huoltajat eivät kuitenkaan lapsen syntymän jälkeen sovi lapsen uskonnollisesta asemasta, voi lapsen huoltajana toimiva äiti vuoden kuluessa lapsen syntymästä yksin päättää lapsen liittämisestä uskonnolliseen yhdyskuntaan. Jos tuomioistuin on päättänyt tehtävien jaosta lapsen huoltajien kesken toisin, noudatetaan tuomioistuimen päätöstä.

Kasteesta sopiminen
Kun haluat sopia lapsesi kasteesta tai haluat itse liittyä seurakunnan jäseneksi eikä sinua ole vielä kastettu, ota yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Vastasyntynyt lapsi kastetaan yleensä noin kahden kuukauden kuluessa. Kaste voidaan toimittaa lapsen kotona, seurakunnan tiloissa, jumalanpalveluksen yhteydessä tai muualla sen mukaan, mitä vanhemmat ja pappi sopivat.

Kastetoimituksen muistilista
- yhteydenotto kotiseurakunnan kirkkoherranvirastoon, jossa sovitaan kasteen aika, paikka ja kastepappi
- valitaan lapselle nimi
- valitaan lapselle kummit, joiden pitää olla kirkon jäseniä
- toimituskeskustelu papin kanssa
- valitaan kastetilaisuuden virret
- hankitaan lapselle kastepuku
- kutsutaan vieraat tilaisuuteen
- tarjoilun varaaminen
- kastepöydän valmistelu: valkea pöytäliina, kastemalja (kädenlämpöinen vesi), valkoinen liina lapsen päälaen kuivaamista varten, raamattu, kynttilä ja kukkia koristeeksi tai kastekynttilä (saa seurakunnasta)

Päivitetty 25.6.2012 - Tulostettava versio -
 
 
 Kirkkoherranvirasto • Kauppatie 50, 29900 MERIKARVIA • (02) 5512 300, 5512 174 • merikarvian.seurakunta@evl.fi
Sivuston toteutus: Hakosalo Software OyLisätietoa evästekäytännöstä